Circa 90% din drumurile nationale au o singura banda pe sens, iar acest lucru are impact atat asupra sigurantei in trafic, cat si asupra timpului de calatorie, potrivit reprezentantilor Politiei Romane.

Politia Romana a publicat o noua editie a “Buletinului sigurantei rutiere”. Documentul cuprinde o analiza a accidentelor rutiere grave produse in cursul anului 2016, o comparatie pentru intervalul 2012-2016 si un capitol referitor la accidentele grave de circulatie in randul persoanelor varstnice.

Una dintre concluziile relevante este ca, in 2016, numarul accidentelor rutiere grave a fost mai mic cu 13.5% decat in 2015.

Parcul de autovehicule din Romania este cu 26.6% mai mare in anul 2016, comparativ cu anul 2011, iar peste doua treimi dintre autoturismele inregistrate in Romania au peste 10 ani vechime.

“Aproximativ 90% din reteaua nationala este la standardul de drumuri cu o singura banda pe sens, ceea ce are impact atat asupra timpului de calatorie, cat si asupra sigurantei in trafic”, se arata in document.

In ultimii 5 ani, cele mai frecvente cauze ale accidentelor grave de circulatie au fost indisciplina pietonilor (traversare neregulamentara a drumului, prezenta pietonilor pe partea carosabila sau alte abateri ale pietonilor) si viteza (neregulamentara sau neadaptata la conditiile de drum) conducand la producerea a circa 41% dintre acestea.

Pe drumurile nationale si judetene cele mai multe accidente sunt determinate de viteza, in timp ce pe drumurile din interiorul localitatilor, mai ales in cele urbane, indisciplina pietonilor reprezinta principala cauza a accidentelor rutiere.

Via: Auto Market