Ministerul Mediului a anuntat ca amana pe termen nelimitat introducerea noii taxe auto, ca urmare a faptului ca nu a identificat formula de calcul care sa fie legala din punct de vedere juridic.

Ministerul Mediului a anuntat in repetate randuri in ultima perioada ca va introduce o noua taxa auto cu incepere de la 1 ianuarie.

Pana in prezent, reprezentantii ministerului nu au oferit insa explicatii concrete despre modul in care va fi platita taxa sau care va fi valoarea acesteia, singurele certitudini fiind ca se vor lua in calcul inclusiv capacitatea cilindrica, norma de poluare si emisiile de CO2.

Cu toate acestea, cu numai cateva zile inainte de finalul anului, Ministerul Mediului a anuntat oficial ca amana introducerea taxei pe termen nelimitat.

“Noi am crezut ca putem finaliza o varianta pana la finalul anului, dar nu am putut. Nu va mai pot promite un orizont de timp, legat de acest subiect, va spun sincer. O sa mai dureze”, a declarat Gratiela Gavrilescu, ministrul mediului.

Interesant este insa ca introducerea noii taxe este amanata din cauza faptului ca autoritatile nu au reusit sa identifice o forma de calcul care sa respecte legislatia europeana.

De altfel, toate formele de taxe auto introduse incepand cu 1 ianuarie 2007 au fost declarate ilegale de catre Curtea de Justitie a Uniunii Europene, iar statul este obligat sa returneze banii tuturor persoanelor care au platit taxa auto.

“Trebuie sa facem noi calcule in asa fel încat sa nu plangem dupa […] zeci de milioane de euro. Nu s-a gasit o forma care sa fie agreata, care sa nu aiba repercusiuni mari asupra noastra. Nu am gasit varianta optima […] prin care sa nu avem nicio problema din punct de vedere juridic”, a mai declarat Gavrilescu.

Via: Automarket