Daca ti-ai luat o masina si ai pus-o la pastrare, in ideea ca daca mergi mai rarut cu ea ii vei face bine, este total gresit. Masina este o combinatie de mecanisme facute sa ruleze continuu si sa fie folosite. Masina nu este un bibelou sau un obiect luat sa-l pastrezi de bun.

Daca faci asta s-ar putea sa investesti in ea apoi mai mult decat a costat. Daca ai norocul ca doar cateva din lista de mai jos sa se strice este bine, insa daca toate cele 10 componente se uzeaza din cauza statului pe loc… ai doua variante: nu-ti mai cumperi masina niciodata sau inveti ca e facuta sa fie condusa.

Iata cele 10 componente ale masinii pe care nu-ti doresc sa le treci niciodata pe lista de cumparaturi, mai ales din cauza faptului ca nu ai folosit masina.

1. Frana de mana

Daca uiti frana de mana trasa in timp ce o lasi parcata cu lunile, arcurile acesteia ruginesc, raman intinse sau blocate, iar placutele de frana se blocheaza si ele. Daca totusi alegi sa-ti lasi masina in parcare pentru foarte mult timp, nu trage frana de mana ca sa nu ai surprize cand te hotarasti sa o folosesti din nou.

2. Aerul conditionat

Daca masina nu este utilizata, deci AC-ul nu functioneaza, garniturile nelubrifiate crapa sau se fisureaza, iar freonul se va evapora.

3. Etrierele

Etrierele ruginesc daca nu sunt puse in folosinta. Daca iei masina de doua ori pe an, sa nu te mire daca etrierele tale plang in timp ce conduci. Rugina se acumuleaza si mananca etrierul pana va fi nevoie sa-ti cumperi altul nou. Unii ar zice ca e mai grav sa pornesti masina si sa vezi ca nu ai frana. Eu cred ca e mai grav sa te lase in mers din cauza ruginei. Macar lipsa franei o constati in parcare.

 

4. Anvelopele

Presiunea avelopelor va scadea continuu din cauza greutatii masinii. Roata o sa capete o forma plata in partea de jos si cand vei dori sa mergi cu ea vei constata ca ai nevoie de un set noi de anvelope.

5. Injectoarele

Injectorul functioneaza pe baza de lichid, asa ca trebuie sa te astepti ca se va strica daca nu vei folosi masina pentru ca depunerile devin solide si stau in calea carburantului. De ce sa nu le folosesti pentru a le prelungi viata decat sa le pastrezi intacte si defecte?

6. Garniturile

Garniturile cedeaza cel mai des daca masina nu este folosita. Daca garniturile nu primesc ulei, deci nu sunt lubrifiate, ajung sa crape si sa cedeze.

Gandeste-te ca e iarna, grade cu minus, iar tu lucrezi cu mainile goale in frig fara sa folosesti crema macar seara inainte de culcare. Vei avea pielea foarte aspra si in timp va duce la piele crapata. Dar daca tii mainile in frig fara sa le folosesti? Asa se intampla si cu garniturile care, daca nu sunt lubrifiate si nu functioneaza, crapa mai repede decat te-ai astepta. Primele care te lasa sunt garnitura de la baia de ulei si capacul de la tacheti.

7. Releele

Releele fac parte din partea electrica a masinii, iar o masina care sta foarte mult pe loc risca sa faca condens din cauza schimbarilor de temperatura. Partea electrica este cel mai afectata de aceste schimbari, iar oxidarile duc la deteriorarea releelor.

8. Pompa de apa

In pompa de apa ajung, odata cu antigelul, rugina si alte reziduuri. Daca lasi masina pe loc pentru foarte mult timp, aceste reziduuri ajung sa se intareasca si sa blocheze bunul mers al pompei de apa.

9. Discurile de frana

Discurile ruginesc daca masina este nemiscata si raman blocate si lipite de placute si etriere. Daca nu vei folosi masina, vei trece pe lista si acest schimb.

10. Termostatul

Termostatul este o piesa mica prin care circula antigelul. Fara termostat functional putem circula, insa cu doua riscuri. Termostatul se blocheaza daca antigelul ramane blocat in el si poate ramane blocat in pozitia inchis sau deschis. Daca e in pozitia inchis, va fierbe motorul. Deci o cheltuiala imensa. Daca ramane in pozitia deschis, motorul va ramane mereu sub temperatura optima, iar in timp va ceda.

Decat sa trecem toate aceste componente pe lista de cumparaturi, nu mai bine folosim masina periodic? Este de apreciat si faptul ca lasam masina in parcare in weekenduri sau in momentele in care simtim nevoia sa facem miscare, insa daca ai cumparat o masina si nu o folosesti timp de luni sau ani, risti ca atunci cand te hotarasti sa o pornesti sa constati ca ai nevoie de reparatii serioase.

Via: Cars.ro