Emisiile de dioxid de azot, produse in special de vehiculele cu motoare diesel, au provocat aproximativ 6.000 de decese premature in Germania, in anul 2014, asociate unor afectiuni cardiovasculare.

„Trebuie sa facem tot posibilul pentru ca aerul nostru sa fie bun si sanatos”, a declarat Maria Krautzberger, coordonatoarea unui studiu realizat de Oficiul Federal German pentru Mediu, studiu bazat pe numeroase statistici stiintifice şi epidemiologice.

In afara acestor decese, emisiile de dioxid de azot sunt responsabile si de cresterea numarului de cazuri de diabet, hipertensiune, accidente vasculare cerebrale, maladii pulmonare cronice si astm.

Astfel, 8% dintre cazurile de diabet inregistrate in Germania in 2014, adica 437.000 de persoane si respectiv 14% dintre cazurile de astm (439.000 de persoane) sunt provocate direct de emisiile de dioxid de azot (NO2). Conform concluziilor studiului, orasele mari din Germania, unde circulatia auto este intensa, trebuie sa ia primele masuri.

Maria Krautzberger a subliniat ca automobilele cu motoare diesel reprezinta una dintre principalele surse ale poluarii cu oxizi de azot din aer.

Traficul rutier este responsabil de 60% din emisiile de dioxid de azot din aerul oraselor germane, iar dintre emisiile poluante din trafic, 72% provin direct de la motoare diesel.

Via: Auto Bild Romania